Doğru ve Düzenli Nefes
Yoğun çalışma tempomuzdan, günlük yapılacak işlerin yoğunluğundan , veya yaşadığımız sorunlardan dolayı sürekli stres altında bulunuruz. Gelecek kaygısı ve geçmişin pişmanlığı bizleri strese sokarak rahat yaşamımızı engeller. Bu noktada stresle başa çıkabilmek, hedefe odaklanabilmek, heyecanı kontrol edebilmek nefesle mümkündür. Doğru ve düzenli nefes ile vücudumuzun yapısı ve düşünce sistemimiz değişebilir.
Nefes yaşamın, yaşam sürdürmenin vazgeçilmez koşuludur. Doğru nefes almak bedeni rahatlatır, vücudun kasılmasını engeller, zihni sakinleştirir ve düşünmeyi kolaylaştırır. Doğum anından sonra kanıksandığı ve sıradan bir hale dönüştüğü için nefes aldığımızın farkına bile varmayız. Bu kanıksama ile nefesimizin kalitesini, doğruluğunu sorgulamadan nefes alıp vermemize devam ederiz. Bu nefesler giderek daha kalitesiz hale dönüşür.
Nefes almamız göğüsten ve diyaframdan olmak üzere iki şekilde gerçekleşir. Doğduğumuzda almaya başladığımız diyafram nefesi, yaşam ilerledikçe yerini göğüs nefesine bırakır. Nefes almaktaki amaç ciğerlerimizdeki temiz hava, oksijen ve karbondioksit dengesini korumaktır. Diyaframdan alınan nefes ile ciğerlerimizin % 60’ına yakın bir kısmı oksijen ile temas ederken, göğüs nefesi ile sadece %20’lik bir kısmı oksijen ile dolmaktadır. Bu da yaşamımızı sürdürmemizi zor hale getirir..
Önemli olan başka bir nokta, beynin ihtiyaç duyduğu oksijenin karşılanmasıdır. Oksijen kapasitesi artan kişinin, fiziksel ve duygusal durumlarında önemli ölçüde ilerleme gösterdiği bilimsel araştırmalarla da kanıtlanmıştır. İçerdeki sıcak havanın dışarıdaki soğuk hava ile yer değiştirmesi vücudumuzu ve beynimizi daima dinç tutar, kişinin kendinde var olan iyileşme kapasitesinin artmasına yardımcı olur.
Diyafram, bizlerin nefes alması için yaratılmış olan kas’tır. Nefes alırken diyafram kası yerine, sırt ve interkostal kaslarını kullandığımızda göğüs nefesi dediğimiz nefes alış veriş şekli ortaya çıkar. Bununla beraber ciğerlerimizin sadece üst kısmı hava ile dolar. Durağan kalan ve kullanılmayan diyaframın diğer kısmı stres ve endişe oluşumuna neden olur. Doğru ve tam bir diyafram nefesi ile stresin yok edilmesi ve yaşam enerjisinin artırılması sağlanır.
Doğru alınan bir nefes ile :
Ø Akciğere alınan oksijen %80-90 oranına çıkarılır.
Ø Daha fazla oksijen ile hücreler yenilenir.
Ø Oksijen seviyesinin fazlalaşması ile solunum yolu kanallarında iyileşme sağlanır.
Ø Yüksek tansiyon ve kalp sorunlarına iyi gelir.
Ø Ne kadar kaliteli nefes alırsak o kadar enerjik ve zinde oluruz.
Ø Hafızayı ve metabolizmayı hızlandırır.
Ø Kalp ve damarları güçlendirir.
Ø Hazımsızlık ve sırt ağrılarının geçmesini sağlar.
Nefes ile kişinin beyin dalgaları değişebilir. Hayatın kontrolü daha basit bir hale gelir. Vücuttaki tüm kasların ve bu kasları oluşturan hücrelerin tümü oksijenle reaksiyona geçerek enerji haline gelir. Bu enerji elde edildiğinde vücuttan atılması gereken karbondioksit çıkar. Vücudun karbondioksit ve oksijen dengesini korunur. Alınan oksijen önce kalbe, sonra kılcal damarlar yolu ile vücudun diğer kısımlarına ulaşır. Oksijeni alan kılcal damarlar eş zamanlı olarak karbondioksidi bırakır ve bu işlem sonunda rutin hale gelen oksijen- karbondioksit değiş tokuşu yapılmış olur.
Ayrıca derin nefes almak bedenin dinlenmesini ve zihnin enerji ile dolmasını sağlar. Zihin ve beden uyumu sağlanarak stresten uzak durmamıza yardımcı olur. Stresli olduğumuzda beynimizin bazı bölümleri aktif olmadığı için düşünce yetimizi kaybederiz ve böylece diyafram nefesi ile oksijen- karbondioksit akışını düzenleyerek bedenimizi ve beynimizi eski haline getirebiliriz.
Yanlış alınan nefes kalbin yükünü artırır. Diyafram kası yerine arka kasları kullanarak göğüs nefesi alan kişilerde, konuşma sırasında kalbe yaptığı baskı nedeniyle tıkanma, çarpıntı, tutukluluk, baş ağrısı gibi rahatsızlık yaratacak olumsuz etkiler görülebilir. Bu durum ilerledikçe kişilerde yüksek tansiyon, kalp krizi, migren gibi hastalıkların görünmesine neden olur. Doğru nefes alımı ile kalp ritminin düzenlenmesi sağlanarak kan basıncının düşmesi, dolaşımının hızlanması, sindirim sisteminin düzene girmesi, stres ve panikle baş edebilme ve uykunun düzene girmesi gibi hayatı kolaylaştıracak olumlu durumlar yaratılabilir.
Tıkanmış bir nefes hayatın tıkanması, dar nefes bilinç darlığı, sığ bir nefes düşüncelerin sığ olması, kontrolsüz bir nefes hayatın kontrolsüzlüğünü, dengesiz bir nefes tepkilerin dengesiz olmasını, akciğere ulaşmayan bir nefes halsiz bir bünyeyi, dengesi az olan bir nefes yaşam süresinin kısalığını ifade eder. ‘’Kısacası nefesin kalitesi kişinin yaşam kalitesini ifade eder.’’