Güzel Konuşmanın Püf Noktaları

Akıcı ve anlaşılır konuşmanın en önemli konularından bir tanesi konuşma hızıdır. Hızınızın dakikada 85-110 kelime arasında olmasına dikkat etmelisiniz.

Kekemelik sırasında yaptığımız hatalardan bir tanesi nefesimizi tutmaktır. Öğrenip güçlendireceğimiz diyafram nefesi sayesinde bu sorundan kısmen kurtulabiliriz. Ayrıca diyafram nefesi vücudumuza daha fazla oksijen girmesini sağlayacak ve bu da kalp atışlarımızın yavaşlamasına dolayısıyla kaygılarımızı daha rahat kontrol etmemize olanak sağlayacaktır. 

Kekemelik problemi yaşayan kişiler genellikle konuşma sırasında göz teması kuramazlar. Oysa ki kurulacak olan göz teması karşı tarafa "evet kekemelik problemi yaşıyorum ancak bu sorunumla savaşıp onu kontrol edebilirim" mesajı verecektir.  

Okul çağındaki çocukların %5'i konuşma bozukluğun sahip olup, kekemelik konuşma bozuklukları arasında %0.8'lik bir dilimi kapsamaktadır. Kekemeliğin çocuklarda yaygınlık oranı yabancı kaynaklarda %1 olarak görülürken, Ankara'daki ilkokul çocuklarında yapılan bir taramada yaygınlığın %1.6 ve %3.1 arasında bulunmuştur. 

Kekemeliğin genellikle 2-7 yaşları arasında ender olarak da yaşamın daha sonraki yıllarında başladığı belirtilmektedir. 

2-6 yaş arasındaki çocukların dil gelişimleri oldukça hızlı ilerler. Bu yaş döneminde yer alan çocukların %4'ünde "Erken Kekemelik Dönemi" olarak adlandırılan konuşma problemi görülür. Bu çocukların %75'i (4 çocuktan 3 tanesi) sosyal destek sağlandığı ve doğru yaklaşım sergilendiği zaman, problemden kendiliğinden kurtulabilirler. Bu yaş döneminde yapılacak erken tanı ve önleyici müdahale yöntemlerinin de etkili olduğu gözlemlenmiştir. Geriye kalan %1'lik kısmı ise kekemelik problemini kalıcı olarak yaşayabilirler.

 

 

2-6 yaş döneminde kekemelik problemi yaşayan çocukların ebeveynlerinin en çok dikkat etmesi gereken konu, çocuklarının konuşmalarına müdehale etmemeleridir. Çocuklar konuşurken sanki problem yaşamıyormuş gibi sakince dinlenmelidirler. Konuşmaları onlar yerine tamamlanmamalı ve kesinlikle sakin ol, heyecanlanma, biz seni dinleriz merak etme, yavaş konuş gibi uyarılarda bulunulmamalıdır.

2-6 yaş döneminde kekemelik problemi yaşayan çocuklar için dikkat edilmesi gereken diğer konu ise üzüntü, alay, ceza ve eleştiridir. Çocuğunuz kekelediği zaman onun farkedeceği şekilde üzülmek "yine konuşamadım ve anne babamı üzdüm" şeklinde algılanacak ve çocuğunuzu strese sokacaktır. Aynı şekilde konuşmasıyla alay etmeniz, konuşması yüzünden ona cezalar vermeniz stres ve kaygı seviyesini arttıracak ve konuşması daha da bozulacaktır.

Erken dönem kekemelik prbleminde 3 yaşını doldurmuş ve şartları uygun olan çocukların mutlaka kreşe ya da anaokuluna gönderilmesi gerekmektedir. Eğer bu mümkün değilse sık sık parka çıkarılıp yaş grubuyla oyunlar oynanması sağlanmalıdır. Yaşıtlarıyla iletişim kurması konuşma probleminin azalmasını sağlayacaktır.

 


 
* 32 kayıttan 1 - 9 arası gösteriliyor